Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród szerokich wariantów, które oferuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Polakom włoska kuchnia, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie jedzenie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. Nowa restauracja na mapie Krakowa Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony można jeść codziennie.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, gnocchi, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mascarpone i pecorino.
Zobacz film